Tehotenské vyšetrenia Témy

Sú tehotenské vyšetrenia povinné?

Autorky: Petra Bertová, Zuzana Lafférsová

Minule: prvej časti seriálu sme urobili veľké porovnanie vyšetrení na Slovensku, v Nemecku, Dánsku a Nórsku a zistili sme, v čom sa odlišuje Slovensko od zahraničia.

V súvislosti s tehotenstvom sa často stretávame s otázkami, ktoré sa týkajú tzv. „povinných tehotenských vyšetrení“. Ženy zaujíma, ktoré konkrétne vyšetrenia „musia“ absolvovať, a ktoré sú, naopak, dobrovoľné.

Tým, že žena otehotnie, nestráca slobodu v rozhodovaní o svojom zdraví. Je prirodzené, že vyhľadáva podporu u blízkych osôb, rodiny, lekára, avšak všetky rozhodnutia robí aj naďalej slobodne a nesie za ne plnú zodpovednosť.

Vyvráťme preto hneď na úvod rozšírený mýtus o povinných vyšetreniach:

Autorky: Petra Bertová, Zuzana Lafférsová

Tehotenské vyšetrenia nie sú povinné

Je dobré si pripomenúť, že navštevovať tehotenskú poradňu neznamená súhlasiť so všetkými vyšetreniami. V skutočnosti, ani navštevovať tehotenskú poradňu nie je povinnosť.

„Každá tehotná žena má právo odmietnuť akékoľvek vyšetrenie v rámci gynekologickej prehliadky a gynekológ túto skutočnosť zaznamená do zdravotnej dokumentácie pacientky. Nie je dôvod na sankcionovanie tehotnej pacientky za odmietnutie príslušných vyšetrení.“1

Prečo sa teda vyšetrenia nazývajú povinné? Pretože sú povinné pre lekárov a lekárky.2 Ak by ich lekár pacientke neponúkol, mohol by byť obvinený zo zanedbania lekárskej starostlivosti.3

Pri každom vyšetrení je potrebný váš informovaný súhlas.

Preto, ak takéto „povinné“ vyšetrenie odmietnete, lekár túto skutočnosť (potvrdenú vašim podpisom) zaznamená do zdravotnej dokumentácie, čím je krytý, že nezanedbal určenú lekársku starostlivosť, že poučil pacientku a tá i napriek poučeniu vyšetrenie odmietla. Po tom, ako ste boli informovaná, ste sa teda rozhodli súhlasiť alebo nesúhlasiť s navrhovanými a odporúčanými postupmi.

Každá žena sa teda môže sama rozhodnúť, ktoré vyšetrenia chce podstúpiť a ktoré nie a lekár alebo lekárka vás nemôže sankcionovať a odmietnuť Vám podpísať ktorékoľvek úradné tlačivo.

Tehotenské prehliadky tiež nie sú povinné

Čo v prípade, že sa žena rozhodne nielen odmietnuť niektoré vyšetrenia, ale vôbec sa nedostaviť na niektoré (alebo všetky) tehotenské prehliadky? V tom prípade môže prísť o niektoré dávky sociálneho zabezpečenia.

Legislatíva Slovenskej Republiky tehotným ženám teda neukladá povinnosti, ktoré sú nárokovateľné a teda vymáhateľné. Ale pri niektorých finančných dávkach si určuje podmienky, ktorých nesplnenie „trestá“ nepriznaním finančnej dávky. Pozrime sa teda bližšie, aké finančné dávky viazané na tehotenské poradne poskytuje štát:

Príspevok pri narodení dieťaťa

Vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Pre splnenie podmienok nároku sa musí matka od začiatku 4. mesiaca tehotenstva do pôrodu zúčastňovať raz za mesiac preventívnych prehliadok alebo na obdobných prehliadkach v cudzine.4 Toto priamo na žiadosti potvrdí ošetrujúci gynekológ.

Ochranný príspevok (pomoc v hmotnej núdzi)

Vypláca Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Ochranný príspevok patrí okrem iného aj tehotnej žene v hmotnej núdzi od začiatku 4. mesiaca tehotenstva, ktorá sa zúčastňuje pravidelne raz za mesiac na preventívnych prehliadkach.5

Ostatné dávky od štátu nie sú viazané na tehotenské poradne:

Materské

Vypláca Sociálna poisťovňa. Je to vlastne druh nemocenskej dávky. Ak tehotná žena spĺňa všetky podmienky na vyplatenie materského (bližšie informácie o podmienkach nájdete napr. na stránke Sociálnej poistovne), má naň nárok približne od 34. týždňa tehotenstva, pri rizikovom tehotenstve aj skôr. Žiadosť o materské vypĺňa lekár, ktorý týmto oficiálne potvrdzuje Vašu tehotnosť. Potvrdenie tehotenstva nie je podmienené pravidelnou návštevou poradní.6

Rodičovský príspevok

Navštevovanie či nenavštevovanie tehotenských poradní nemá vplyv na vyplácanie rodičovského príspevku.

A čo posledný mesiac tehotenstva?

Od začiatku 9. mesiaca (35. týždeň a viac) Vás spravidla gynekológ pošle na každo-týždňové poradne do pôrodnice. Týždenné kontroly od 36. tt. v pôrodnici nie sú pravidlom na celom Slovensku, ale vo veľkej väčšine prípadov. Gynekológ sa „zbavuje“ zodpovednosti za Vás a neeviduje, či a do ktorej pôrodnice chodíte na prehliadky, alebo či ste sa ich rozhodli neabsolvovať. Keďže žena má zo zákona právo vybrať si na pôrod ľubovoľnú pôrodnicu, pôrodnica neeviduje zoznam žien, ktoré by k nej mali chodiť na prehliadku, ale nechodia.

Naopak, na aké prehliadky má tehotná žena právo

Vyšetrenia hradené z verejného zdravotného poistenia:

Na základe verejného zdravotného poistenia sa plne uhrádza jedna preventívna prehliadka tehotnej poistenkyne raz za mesiac a jedna preventívna prehliadka 6 týždňov po pôrode.7 Presný zoznam hradených vyšetrení sme uviedli v predošlom článku.

Možnosti tehotnej ženy na Slovensku

Tehotná žena má na výber tieto možnosti:

  • Absolvuje každomesačné poradne do 9. mesiaca tehotenstva u svojho gynekológa aj so všetkými odporučenými vyšetreniami (tie v pôrodnici v 9. mesiaci sú samostatná kapitola). Dostane všetky dávky sociálneho zabezpečenia.
  • Absolvuje každomesačné poradne u svojho gynekológa, ale odmietne (niektoré) vyšetrenia. Dostane všetky dávky sociálneho zabezpečenia.
  • Absolvuje len tie poradne, pre ktoré sa ona sama rozhodne. V prípade, že od 4. mesiaca sa zúčastňuje prehliadok menej ako raz za mesiac, dostane len materskú alebo rodičovský príspevok. Nedostane Príspevok pri narodení dieťaťa, prípadne ochranný príspevok určený tehotnej žene ako pomoc v hmotnej núdzi.

Nabudúce:treťom dieli sa pozrieme bližšie na postavenie pôrodných asistentiek pri tehotenských poradniach a odpovieme na otázku, ako často a akým spôsobom si môžete meniť gynekológa.

 


  1. Odpoveď MZ SR: KEMPOVÁ A. 2011 Informácie o podmienkach udelenia príplatku k príspevku pri narodení dieťaťa . Správa pre: VALAŠTEKOVÁ, A. 2011-11-03 [cit. 2012-04-28]. Osobná komunikácia. Obsah a rozsah preventívnych prehliadok je uvedený v prílohe 2 zákona č. 577/2004 Z. z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti strana 10.
  2. Gynekológ sa riadi aj dokumentom „Koncepcia zdravotnej starostlivostiv odbore gynekológia a pôrodníctvo“ Číslo: 28494-1/2006-OZSO Dňa: 3. januára 2007., z vestníka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, Čiastka 1–5, Dňa 25. januára 2007, Ročník 55 
  3. To, kedy sa má ktoré vyšetrenie vykonať, nie je na Slovensku definované v žiadnom právnom predpise. Vodítkom môžu byť štrukturované tehotenské preukazy, kde je prehľad doporučených vyšetrení v gravidite. Podľa § 6 ods. 1 zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov a §79 ods. 1 písm. h) zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov je lekár povinný poskytnúť informáciu o rozsahu zdravotného postihnutia, spôsobe liečby a spôsobe úhrady za ním poskytovanú zdravotnú starostlivosť. O poskytnutej informácii je povinný vykonať záznam v zdravotnej dokumentácii.
  4. § 3 odsek 4 zákona č. 383/2013 Z.z. o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí a o zmene a doplnení niektorých zákonov
  5. § 11 odsek 2 zákona č. 417/2013 Z.z. o pomoci v hmotnej núdzi a o zmene a doplnení niektorých zákonov
  6. § 30 – 32, 48 – 58, 109 – 114, 227 a 235 – 237 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení
  7. Zákon č.577/2004 Z.z. o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, príloha č. 2: Náplň preventívnych prehliadok §2 bod 1i).

 

O autorke

Zuzana Lafférsová

5 komentárov

  • Ja som svojmu gynekológovi koncom roka 2013 povedala, ze by som rada neabsolvovala všetky vyšetrenia, len niektoré. On mi na to povedal, ze on predsa dáva robiť len tie, co su povinne a hradené zo zdravotného poistenia!!! Samozrejme tym chcel povedať, ze všetky! Nebol to žart!

  • Môj gynekolog ma hned na začiatku ubezpečil, že čo nechcem nemusím podstupiť. Krvné testy samozrejme ponukol ale z jeho pristupu bolo vidieť, že ich moc nepreferuje (kedže on odmieta potraty a vo svojej ambulancii ich ani žiadnej žene neodporuči napriek zlym krvnym testom) Povedal, že sono ma zapnuté, takže môže pozrieť na poradni či bije srdičeko, ale ak odmietnem nema s tym absolutne žiaden problem, rovnako sa vyjadril k prietokom či vaginalnym vyšetreniam.

  • Moj manzel ma nevyspytatelne zamestnanie a preto menim uz po druhy krat za tehotenstvo gynekologa. Druhy gynekolog tym nebol vobec nadseny, ba priam bol podrazdeny a neprijemny. Mozete mi poradit, ci si s tym nemozem narobit problemy? Alebo dotycnemu doktorovi? Dakujem

  • Dakujem za vyborne clanky! 🙂
    Prave dnes som si nasla 2 ciarky a ked som volala s mojim gyne co dalej, rovno mi povedal, ze mam prist na ULTRAZVUKOVE potvrdenie tehotenstva!!!
    Aspon uz viem, co vsetko mu odmietnem 😀