Blog Kontakt koža na kožu Odborné názory

Najlepšia “pestujúca asistentka” pre predčasne narodené dieťa? Jeho mama

Keď starostlivosť matkou nie je v spoločnosti norma

Úvod istého článku, ktorý je o tzv. “pestujúcich asistentkách” začína nádejne: “Predčasniatka potrebujú ľudský kontakt i lásku k tomu, aby dokázali prospievať a zvládli boj o život.”  No hneď dodáva, že to je dôvod, prečo istá nemocnica najala pestujúce asistentky, ktoré majú za úlohu “upokojovať predčasniatka, popestovať ich v náručí, aby cítili ľudský dotyk a teplo”.

“Čo najviac pohladení a veľkú pomoc poskytujú práve pestovacie asistentky, a to napríklad aj mamičkám, ktoré majú doma viac ratolestí a musia sa starať aj o ne alebo v prípade, ak rodičom nedovolí každodenné dochádzanie za drobčekom na neonatologické oddelenie zhoršená finančná situácia.“
vysvetľuje sa ďalej v článku. Nikde sa už nedočítate, aké sú vytvorené podmienky k tomu, aby mohli matky zostať so svojimi predčasne narodenými deťmi v nemocnici. Pomôže im systém v ťažkej životnej a finančnej situácii? Umožní im rooming-in s predčasne narodeným dieťaťom?

Starostlivosť o predčasne narodené deti vlastnou matkou a podpora kontaktu koža na kožu znižujú úmrtnosť až o 36 %

Áno. Blízkosť matky, možnosť dojčiť predčasne narodené dieťa kedykoľvek podľa jeho potrieb a kontakt koža na kožu s matkou majú blahodárne účinky na takto zdravotne znevýhodnené deti. Je to pochopiteľné. Mnohé mali byť ešte týždne či dokonca mesiace v maternici, kde veľkú časť telesných funkcií vykonávalo telo matky. Namiesto toho musí teraz všetky tieto veci zvládať malé telíčko samé. No naozaj musí byť na to úplne samé?

V kontakte koža na kožu predčasne narodené deti držia lepšie telesnú teplotu. Môžu byť kŕmené materským mliekom od vlastnej matky, ktoré je pre ne najvhodnejšie. Zloženie materského mlieka žien, ktorým sa narodili deti predčasne, je iné ako keď sa dieťatko narodí v termíne. Okrem toho, tieto deti trpia menej infekciami, nie sú v takej miere ohrozené sepsou. Celkovo lepšie prospievajú, majú ustálenejšie dýchanie, telo je lepšie zásobené kyslíkom. Rýchlejšie priberajú na váhe a môžu ísť skôr domov. Výsledok je nižšia úmrtnosť takýchto detí, a to až o 36 %!

Vidíme teda, že starostlivosť o deti (a to aj tie predčasne narodené alebo inak zdravotne znevýhodnené) vlastnými matkami je fyziologická norma. Je to tá najvhodnejšia forma starostlivosti. Všetko ostatné ako inkubátor, pestovacia teta, či deka s vôňou matky sú nedokonalé napodobneniny.

Personál má ošetrovať… potreby matky, aby sa ona mohla starať o svoje dieťa

Matky by teda potrebovali asistentky, ale nie primárne na to, aby sa starali o ich deti – aby im pomohli v domácnosti, v starostlivosti o staršie dieťa, atď. Aby matky mohli tráviť čo najviac času so svojimi predčasne narodenými deťmi, ktoré ich potrebujú TU a TERAZ. A pre ktoré strarostlivosť vlastnou matkou  môže znamenať rozdiel medzi životom a smrťou. O dopadoch podpory v takto kritickom životnom období na celú rodinu a psychickú pohodu rodičov a bábätka ani nehovoriac.

Kangaroo Mother Care and Neonatal Outcomes: A Meta-analysis, PEDIATRICS Volume 137 , number 1 , January 2016
obrázok: Wikipédia

O autorke

Miroslava Rašmanová

K aktivizmu v oblasti pôrodníctva ma priviedla osobná skúsenosť a presvedčenie, že nie je jedno ako je poskytovaná zdravotná starostlivosť pri pôrode. Zaujímam sa najmä o nastavenia systémov zdravotnej starostlivosti v rôznych krajinách, podporu dojčenia a materských kompetencií. Snažím sa tieto témy spracovávať do hĺbky, s prihliadnutím k tomu, že konečná voľba je vždy aj tak na individuálnej žene. Som presvedčená, že ženy dokážu robiť rozhodnutia o svojom tele a zdraví počas pôrodu a že neexistuje jedno správne rozhodnutie pre všetky. Každá žena má za sebou určité skúsenosti a nachádza sa v inej životnej situácii. Od toho sa odvíjajú aj jej individuálne potreby a hodnotové preferencie.